dissabte, de febrer 10, 2007

En picado

EN PICADO
Nick Hornby

Segurament, tots els que haureu vist aquest llibre als aparadors de les llibreries, haureu observat que estava catalogada com al millor llibre de Nick Hornby, com a l’esplèndida obra de l’escriptor anglès més imitat i menys imitable, com a la novel·la més divertida sobre un suïcidi col·lectiu... No puc dir que estigui en contra d’aquestes opinions, ja que valoro molt la feina de Nick Hornby, però des del meu punt de vista, ni es tracta de la seva millor obra, ni és una novel·la tan divertida sobre un suïcidi col·lectiu. Tot i que, la majoria de vegades, les crítiques literàries poden servir com a referent a l’hora de llegir un llibre, no sempre se’ls ha de fer un cas a cegues, ja que la crítica pot estar sotmesa a les necessitats editorials de cada moment.

Deixant de banda les opinions dels que hi entenen, us voldria dir que tot i no ser, segons el meu parer, la millor novel·la de Nick Hornby, ja que crec que aquesta categoria abans la tindria Alta Fidelidad -llibre del qual ja vam parlar en aquesta secció-, En picado és interessant pel que fa a les veus que hi intervenen i tal com les fa actuar l’escriptor. L’argument d’aquest llibre es basa en la vida de quatre persones totalment diferents que coincideixen, el mateix dia i a la mateixa hora, en un punt concret de London amb una finalitat comuna: suïcidar-se. Els motius que els porten allí no tenen res a veure els dels uns amb els dels altres, però tot i així, inicien un camí plegats que els reporta uns beneficis diferents a cada un d’ells. La gràcia principal de la novel·la resideix en les quatre veus que corresponen als quatre personatges protagonistes: l’escriptor, en alguns moments, descriu la mateixa escena des de quatre punts de vista diferents, fet que enriqueix la visualització del lector sobre una escena concreta, és a dir, aporta detalls que una sola veu no podria descriure per no correspondre-li, ja que no és el mateix que una festa de cap d’any de gent jove i passada de voltes la descrigui una noia de disset anys que una senyora de cinquanta.

En picado es tracta d’una novel·la amena, que sorprèn per la seva pròpia absurditat -ja que les reaccions col·lectives dels quatre protagonistes no es corresponen amb els seus interessos individuals-, de lectura divertida i agradable, a la qual ja ens té acostumats Nick Hornby, i malgrat no ser, ni de bon tros, la seva millor novel·la, és un llibre totalment recomanable a tots els lectors que hi estiguin interessats i en el qual podem tornar a veure una de les majors passions de l’autor: la seva afecció a la música que, com sempre, transmet al lector a través d’un dels protagonistes de la novel·la. Recomanada, doncs, també, als amants de la música moderna.